Çocukluk Döneminde Beslenme
Çocuklarda sağlıklı beslenmede amaç; alınması gereken besinlerin dengeli ve çeşitli olmasının sağlanmasıdır. Çocukların almaları gereken besinler yetişkinlere göre değişmemektedir fakat büyüme ve gelişmelerinin sağlanması için miktarları farklıdır. Bu yaş grubunda da beslenmeden dolayı çeşitli yetersizlikler veya Obezite de çok sık rastlanmaktadır. Çocuğun beslenme durumunu saptayıp ona göre bir beslenme programı oluşturulmalıdır.
Ergenlik Döneminde Beslenme
Ergenlik döneminde büyüme hızlı olduğu için beslenme önemli bir faktördür.
Beslenme yaşa göre boy uzunluğu ve vücut ağırlığının saptanması ile değerlendirilir.(Persentil) ve ona göre gereksinimleri karşılayacak bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Gelişmiş ülkelerde yeterli gıdaya ulaşamamak yerine daha çok dengesiz beslenmeye bağlı olarak şişmanlık ve ilgili sorunlar öne çıkmaktadır. Ergenlik dönemindeki sağlıklı beslenme alışkanlığı ileriki yaşlardaki bazı hastalıkları (Obezite gibi) önlemede ve kalıcı bir beslenme alışkanlığı kazandırmada önemli yer almaktadır.
Kız çocuklarında adet kanamasının başlaması ile birlikte besin ihtiyaçları artar. Özellikle demire gereksinim de artmaktadır. Bu dönemde kız çocuklarında demir eksikliği anemisi olmaması için önlem alınması gerekir.
Çocukluk Çağı Obezitesi
Obezite, yağ dokularının sağlığımızı tehdit edecek düzeyde artması ve birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu durum birçok kompleks faktörün etkileşimi sonucunda ortaya cıkar. Bunlar kültürel, sosyal, genetik, fizyolojik, davranışsal ve psikolojik faktörler olarak bilinir. Çocuklarda obezite tanısında yaşa göre boy, yaşa göre ağırlık ve boya göre ağırlık için oluşturulmuş persantil eğriler gözlenir. Obezite tanısı konulduğunda mutlaka bir Diyetisyene başvurmalı ve çocuğun besin gereksinimlerine uygun, sağlıklı kilo vereceği bir diyet programı hazırlanmalıdır. Bu programlar kişiye özel olup çocuğun sosyal ortamına ve sevdiklerine uygun şekilde hazırlanmalıdır.