Böbrek Hastalıklarında Beslenme

Böbrek hastalıkları özellikle akut dönemde hastanede yatan hastalarda sık karşılaşılan komplikasyonlar arasındadır. Böbrek fonksiyonlarının bozulmasına bağlı olarak kanda üre, kreatinin ve elektrolit dengesinde bozulma görülür.

Böbrek hastalıklarında beslenme, tedavide önemli unsurlardan biridir. Böbrek hastaları diğer hastalara göre daha fazla malnütrisyon riskine sahiptir. Beslenme durumu bozulduğunda hastanede yatan hastaların yatış süresi, sepsis ve komplikasyon görülme oranında artış gözlenir.  Bu sebeplerden dolayı hastanın beslenme planı yapılırken yeterli miktarda enerji ve protein verilmesi çok önemlidir.

Peki beslenme tedavisi nasıl olmalıdır?

Hastanın genel durumunun ciddiyetine bağlı olarak beslenme durumu planlanır. Gerekli durumlarda beslenme desteğine başvurulur. Böbrek hastalarında günlük ortalama 25-35 kcal enerji almaları önerilmektedir. Tabiki beslenme desteği planlanırken hastanın tahmin edilen metabolik stres durumu ve protein enerji gereksinimi göz önünden bulundurularak düzenlemeler yapılmalıdır. Protein ihtiyacı ise hastalığın durumuna göre 1,5-2,5 gr/kg/gün olarak planlanması gerekir.

Bu düzenlemelerin yanında elektrolit dengesi de yüksek önem arz etmektedir. Böbrekler birçok elektrolitin ve eser elementin düzenlenmesinden sorumludur. Özellikle potasyum ve sodyum böbrekler tarafından sıkı bir şekilde düzenlenir. Beslenme planı düzenlenirken elektrolit dengesinin de sağlanması önemlidir.

Hangi yiyecekleri tüketmeli hangilerinden uzak durmalıyız?

Hastanın elektrolit dengesini bozabileceğinden, balık ve deniz mahsulleri, tuz ve tuzlu yiyecekler ( zeytin, konserve, turşu, salamura), kuruyemişler ve kurutulmuş meyveler, şarküteri ürünleri ve sakatatlar, içeriği bilinmeyen her türlü hazır yiyecekler, alkollü içecekler, kurubaklagiller mümkün oldukça tercih edilmemelidir. Sebze ve meyve grubu içerisinde bakla, ıspanak, patates, brokoli, mantar, kereviz, enginar, muz, kavun, kivi, avakado kısıtlanması gereken yiyecekler arasında bulundurulmalıdır.

Hastaya uygun, kişisel olarak hazırlanmış diyet listesi hastalığın prognozunu etkiler. Bu sebeple hastanızın diyetisyeniniz tarafından uygun görülen miktarlarda beslenmesine dikkat etmesine özen gösteriniz.